M . LAJČÁK: Chceme posilniť podnikateľský aspekt rozvojovej pomoci

16.09.2012 Bratislava

Bratislava 16. septembra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) chce posilniť podnikateľský aspekt oficiálnej rozvojovej pomoci. Ten je v súčasnosti podľa šéfa rezortu Miroslava Lajčáka "podzastúpený". "Prvé pokusy nedopadli veľmi úspešne. Museli sme celý rad projektov zrušiť, pretože nemali v sebe aspekt rozvojovej pomoci a udržateľnosti," priblížil pre TASR.

Podnikateľská sféra by sa na základe nových dohodnutých pravidiel viacej podieľala aj na formulovaní kritérií jej podmienok a vyhodnocovania projektov. MZV chce zmeniť tiež spôsob hľadania konkrétnych tém na poskytovanie pomoci. "Budeme sa pýtať prijímateľskej krajiny, kde konkrétne ju potrebujú, čo doteraz chýbalo. Niekedy tie témy vznikali akademicky za zeleným stolom, a potom sa ukázalo, že sme mali projekty, o ktoré prijímajúca krajina ani nemala záujem," ozrejmil Lajčák.

Štát by prostredníctvom takýchto projektov pomohol slovenským podnikateľom s ich predstavením v danom štáte a v podstate rozbehnutím ich biznisu. "Ak sa ukáže, že ich pilotný projekt tam má perspektívu a udržateľnosť, tak už budú prebiehať ďalšie rokovania na komerčnej báze," vysvetlil minister.
 

Vyberte región